Snöskottning - vad plogas först?

Bildtext saknas

Vad plogas först?

Snöskottning

Krambos fastighetsskötare har mycket att hålla undan när det snöat mycket. Dagtid  (vardagar) ansvarar fastighetsskötarna för varsitt område, där de ska handskotta entréer, nödutgångar, runt sopkärl med mera.

Ett exempel är en fastighetsskötare som har Hällgumsgatan, Viktoriagatan och Strandgatan inklusive äldreboende, förskolor med mera, som finns där. Det innebär över 100 entréer att skotta enbart på de områdena.

- När det har kommit mycket snö kan det vara svårt att bli klar med alla entréer på morgonen. Eftersom vi då prioriterar verksamheterna, som äldreboenden och förskolor, berättar Nina Hansen, skötselchef hos Krambo.

 

Maskinplogning

Krambo har VTG som plogar i sina områden. Dagtid på vardagar ringer Krambo själva ut dem på uppdragen. På kvällar och helger har kommunens tekniska avdelning jour och då ser de även över Krambos områden.

Ibland behövs det göras punktinsatser på vissa platser, som till exempel i branta backar. Fastighetsskötarna kör alltid en runda på sina områden på morgonen för att checka av väglaget.

Det är stora maskiner som är ute och håller undan snön, och därför kör de inte inne på till exempel skolområden mellan kl. 06 och 18. Ibland är det nödvändigt ändå, och då sker det i samråd med verksamheten, som ser till att det inte finns några barn ute under tiden traktorn är på plats.