Hyresförhandlingarna har strandat

hyreshus
28/2 strandade årets hyresförhandlingar. Vi kommer nu skicka in ett ärende till Hyresmarknadskommittén. Det ligger ganska många ärenden hos dem, så det är svårt säga hur lång tid processen kommer att ta.

- Det finns en överhängande risk att vi inte är klar i tid och att det därmed kan bli fråga om retroaktiva hyror, säger Krambos VD Per Eriksson.

Vad innebär en strandad hyresförhandling?

Ibland kommer inte hyresvärden och hyresgästföreningen överens om vad hyreshöjningen ska landa på. Då avbryts förhandlingen, det kallas för att förhandlingen strandar.

Vad som händer när vi inte kommer överens i en hyresförhandling beror på vilken sorts hyresvärd du har: När du hyr lägenhet av ett allmännyttigt bolag som Krambo AB, som ägs av kommunen, så hamnar förhandlingen hos Hyresmarknadskommittén, vilket nu har skett.

Vad innebär retroaktiv hyra?

Retroaktiv hyra innebär att du kan bli ombedd att betala för en tidigare period som redan har passerat.

Till exempel, om du flyttade in den 1:a januari men betalade hyran först den 1:a februari, kan det hända att du blir ombedd att betala hyra för både januari och februari.

Det är viktigt att veta att regler för retroaktiv hyra kan variera, så om du har frågor är det bäst att kontakta din hyresvärd för mer information.