Processen med en ny förskola i Kramfors rullar på

Bildtext saknas

Arbetet med en ny förskola går framåt
Processen rullar på enligt plan

När Kramfors kommunfullmäktige i juni 2021 beslutade att godkänna att en ny förskola byggs, utökades samtidigt borgensramen till Kramfast AB för att möjliggöra finansieringen. Tiden går och vi får frågor om hur processen fortskrider, eftersom det ännu inte syns några praktiska tecken på den plats som föreslås. Här kommer därför en lägesrapport.

Långsiktigt arbete
Bristen på förskoleplatser i centrala Kramfors har länge varit ett faktum. Det har varit svårt att hitta lämpliga och tillräckligt stora lokaler, vilket bland annat lösts genom att använda andra lokaler som inom kort inte längre är möjliga att använda.

Innan fullmäktige fattade beslut om att bygga en fleravdelningsförskola hade ärendet varit upp i såväl bildningsnämnden som kommunstyrelsen. En projektgrupp bestående av personal från Kramfors kommun och Kramfast har arbetat aktivt med förberedelser inför det. Förvaltningschef Anki Johnson ledde initialt gruppen, men har nu fått avlösning av förskolechef Elisabeth Sjödin.

- Det är ett gediget förarbete som gjorts och förhoppningen är att vi inom en rimligt snar framtid kan sätta spaden i jorden. Satsningen på en ny förskola ger inte bara fler platser, den kommer att höja kvaliteten på vår verksamhet på flera sätt, säger Anki Johnson.

Sund, säker och genomtänkt förskola
Målet är en sund, säker och genomtänkt förskola med plats för 100-110 barn fördelade på sex avdelningar. Projektgruppen har gjort ett antal studiebesök och tar nu inspiration från en nybyggd förskola i Strängnäs.

Den nya förskolan ska få rymliga och specialanpassade lokaler samt en väldimensionerad och ändamålsenlig utemiljö. Enligt ritningen blir själva fastigheten 600 kvadratmeter och ska omfatta två våningar.

Tomtmark inköpt
Kramfast har köpt en tomt på Skarpåkern för ändamålet och ska så snart det är möjligt börja riva de fastigheter som står där nu. Därefter ska en geoteknisk undersökning utföras. 

Bygglovshandlingar är inlämnade till miljö- och byggavdelningen och en upphandling av utförande entreprenör ska göras.

- Processen är i full gång och samarbetet mellan de olika instanserna löper på, säger Anki Johnson.

Finansieringen är klar

Kramfast har parallellt med att planering och projektering genomförts ansökt om ett lån via Kommuninvest, som är den långivare som kommunkoncernen normalt använder och lånet är nu klart.

 - Vi är mycket glada över det positiva beslutet. Lånet till projektet är bedömt utifrån särskilda sociala kriterier och därefter godkänt för ett så kallat socialt lån som bland annat innebär lite lägre ränta, säger Per Eriksson, vd för Kramfast AB.

Projektet kommer att förverkligas och blir snart synligt för Kramforsborna
Även Thomas Näsholm (S), ordförande för bildningsförvaltningen, är nöjd.
- Vi har pratat om att bygga nytt sedan 2015 och nu ser det äntligen ut att bli verklighet. Jag är jätteglad att processen löper på.